imageVerovali ili ne Valjevo tokom godine ima čak 59 što radnih tela što komisija. Za rad u komisijama plaća se naknada iz budžeta grada. Najmanja radna tela imaju po tri člana, a učešće se plaća po održanoj sednici stim da broj sednica nije limitiran.

Osnivanje Komisija i radnih tela trebalo bi da ima svoju svrhu u smilsu dobrobiti svih gradjana , efikasnijeg i bržeg rešavanja situacija i problema. Ipak kada broj takvih tela premaši 50, da li je onda svrha takvog tela naknada s obzirom da mnogi članovi komisija gotovo da ne uzimaju učešće u njihovom radu, ali uredno primaju naknadu.
Po zahtevu za informaciju upućenom Gradskoj upravi , Vamedia je dobila fotokopije rešenja o osnivanju čak 59 komisija u prethodnom periodu. Neke od komisija se formiraju na odredjeni vreemenski rok i one su uglavnom vezane za konkurse pa rad u njima i samim tim i naknada prestaju onog trenutka kada komisija završi svoj posao vezan za konkurs. Neke komisije grad je u zakonskoj obavezi da organizuje. Poslednjih par godina više nego ikad osnivana su radna tela i Komisije , a za očekivati je da ako je stanje već takvo kakvo jeste u gradu sve funkcioniše kao „švajcarski sat“. Pregledom dostavljenih rešenja moguće je konstatovati da su neka lica u protekle dve godine bila zastupljena u velikom broju komisija.Tako je evidentno da je odbornik SNS-a Milan Gajić bio angažovan u čak šest komisija : komisija za rešavanje pritužbi na rad komunalne policije, Savet memorijalne trke „General Djukić“, Savet novogodišnjeg turnira u malom fudbalu, Komisija za kadrovska i administrativna pitanja, komisiji za sufinaniranje programa od javnog interesa u oblasti amatersko kulturno-umetničkog stvaralaštva, Komisiji za utvrdjivanje nakade štete nastale od ujedna pasa lutalica, komisiji za izbor prograa od javnog interesa udruženja gradjana.
Uz dostavljena rešenja o imenovanju i obrazovanju komisija dostavljena su i rešenja o visini naknade pa se može ustanoviti da se za članstvo u ovim komisijama primalo od 1000 dinara do čak više od 12 000 koliko košta recimo članstvo u komisiji za planove po održanoj sednici.
Nijedna komisija nema manje od tri člana da li onda možemo pretpostaviti da samo za rad komisije ukoliko je nakanada 1 000 dinara i ukoliko se sastane 4 puta godišnje sa najminimalnijim brojem članova za rad 59 komisija izdvojeno više od 700 000 dinara? Cifra se uvećava ukoliko postoji veći broj članova ukoliko su naknade veće i ukoliko je broj sastanaka veći. Da li onda na godišnjem nivou mi izdvajamo i milionske iznose za komisije?
Da bi neki gradjanin ostvario socijalnu naknadu mora da ispuni odredjene uslove koji nisu sasvim jednostavni. Za recimo pravo na obrok u narodnoj kuhinji ne smete da posedujete ništa ili morate da za neka druga prava imate mnogobrojnu porodicu, da ste invalid, da ste slepi, gluvi i da ne nabrajamo jer svaka naknada ima svoj uslov. Šta je potrebno za članstvo u komisijama? Koji je to uslov?
Za odredjene komisije uslov je da budete odredjene stručne spreme , zanimanja naročito ako ste predsednik komisije. Za članstvo je poželjno da budete odbornik, zaposleni u Upravi ili drugom javnom preduzeću . Ili da pojednostavimo stvari? Za članstvo u komisijama što je vidljivo iz pristiglih rešenja neophodno je da budete član. Posebno se vrednuje članstvo u vladajućoj partiji. I ne samo to, kako se može videti, potrebno je da budete istaknuti čllan, ili bar partijska siva eminencija. Bez takvih kvalifikacija već očito ne postoji preduslov da tokom godine prihodujete bar još dve prosečne zarade.
Iz dostavljenog materijala vidljivo je i da nema radnih grupa , ali i bez njih može se zaključiti da je u protekle dve godine par stotina ljudi prodefilovalo kroz neki obik komisije , saveta.
Postoje i besplatna učešća , ali su ona u zanemarljivom broju u odnosu na ona koja se plaćaju.
Administracija je živ organizam koji očito „usisava“ sve , a papir proizvod koji sve to može da istrpi. Ipak, trebalo bi da jednom dodje vreme kada bi trebalo da se zapitamo kakvi su efekti sveg tog izdvajanja novca?
„Što te biju ovi dobri ljudi?“ Dušan Kovačević Profesionalac
S.V.

 

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login