imageIzmene zakona o transfuziji krvi već su stvorile ozbiljne probleme u realizaciji. Ne postoji forma ugovora koji bi mogle potpisati Bolnica i Hitna služba o urgentnom prevozu krvnih derivata, a Hitna služba ukoliko to i učini ne može trošak puta da naplati od RFZO-a. U Bolnici već vidjen slučaj hitnog prevoza krvi iz Beograda za Valjevo.

 

Novi zakon koji se primenjuje kada je transfuzija krvi u pitanju predvidja da se krv više ne može davati u bolnicama širom Srbije već samo u za to odredjenim gradovima Beograd, Niš, Kragujevac i Novi Sad. Potpunu ingerenciju nad transfuzijom preuzeo je Crveni krst Srbije pa je davanje krvi u Valjevu moguće samo utorkom i tokom jasno odredjenih akcija davalaštva koje organizuje Crveni krst u Valjevu ili Crveni krst sa nivoa Republike , objašnjavaju u valjevskoj bolnici.
Valjevskoj bolnici tokom godine neophodno je 250 jedinica krvi , dok je sada zakonom definisano da Bolnica može imati samo 10% od tog broja na zalihama. Problem nastaje kada ne postoje dovoljne količine odredjenog tipa krvi. U tom slučaju neophodno je hitno iz Beograda prevesti krv do pacijenta u Valjevu. I tu nastaje problem.
Još uvek ne postoji potpisan ugovor izmedju Bolnice i Hitne službe Doma zdravlja jer kako kažu ne postoji ni poseban formular za to. Vozilo Hitne pomoći koje biva angažovano na prevozu krvinih derivata u hitnim slučajevima po zakonu ima pravo na korišćenje rotacije i povećanu brzinu kretanja , ali samo ukoliko postoji potpisan ugovor o hitnom prevozu krvnih derivata. Tog potpisanog ugovora ukoliko nema, a vozilo se kreće pod rotacijom i povećanom brzinom u slučaju da bude zaustavljeno u bio kojoj vrsti kontrole, vozač i Hitan služba snosiće ozbljne zakonske sankcije. S druge strane ukoliko ugovora nema Hitna služba nije u mogućnosti da od RFZO-a naplati prevoz i isplati dnevnicu i angažovanje vozača.
U Bolnici kažu da ne postoji opasnost za pacijente i da zbog ove situacije pacijenti nisu životno ugroženi , ali napominju i da izvesno ne postoji komfor u načelu sigurnosti.
Tokom prošle nedelje već je zabeležen slučaj da je Bolnica zatražila hitno dopremanje krvi iz Bograda, a Hitna služba zarad spasavanja života prihvatgilla obavezu prevoza iako je realno i po zakonu sada nema.
Svojevremeno je objašnjeno da Zakon o transfuzijskoj medicini, sa punom primenom počinje tek od 1. januara 2019, a da se tokom ove godine sistem samo organizuje . Dok nadležni tvrde da ne postoji bojazan od nestašice krvi, realan problem već koči realizaciju zakona.
 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login