imageKrajem aprila Valjevo je obeležilo neslavnu godišnjicu netransparentnosti u radu. Sednice Gradskog veća su zatvorene za javnost, a o čemu se govori na sednicama ni odbornici ne znaju jer izveštaje ne dobijaju. Za godinu dana nije održana nijedna konferencija za novinare članova Veća kako je to svojevremeno bilo najavljeno.

Pre godinu dana Gradsko veće donelo je odluku da sve sednice Veća ubuduće budu zatvorene za javnost. O načinu na koji Veće smatra da gradjani treba da budu informisani, a bez prisustva medija, isto je izdalo Saopštenje za javnost u kom je navedeno da je "Radi bolje i sadržajnije informisanosti građana, promenjen sistem dostavljanja informacija medijima, vezanim za sednice Gradskog veća. “Nakon svake sednice Gradskog veća biće dostavljeno saopštenje, koje će javnosti omogućiti detaljan uvid u odluke koje su donete. Takođe, po potrebi će se članovi Gradskog veća direktno obraćati na konferencijama za novinare, na kojima će javnosti još detaljnije obrazlagati određene odluke, koje su bitne za funkcionisanje grada.S obzirom na činjenicu da se na dosadašnjim sednicama Gradskog veća nisu mogla postavljati pitanja, ovim izmenama će biti omogućeno da članovi Gradskog veća iscrpno informišu javnost. Na ovaj način će građani Valjeva i mediji biti bolje obavešteni o odlukama Gradskog veća”, navedeno je tada u Saopštenju koje je potpisao Odsek za informisanje i protokol Grada Valjeva.
Nakon toga usledilo je još jedno saopštenje u kome se pojašnjavalo da je prethodno saopštenje bilo nespretno napisano , ali se sve svelo na član 36. Poslovnika o radu Veća gde se navodi da se„javnost rada obezbeđuje pozivanjem predstavnika sredstava javnog informisanja na sednice Gradskog veća, izdavanjem saopštenja za javnost sa održanih sednica, održavanjem konferencija za štampu ili na drugi način kojim se obezbeđuje da rad Gradskog veća bude dostupan javnosti“.
Koliko je to zaista realizovano?
Sednice su zatvorene I novinari kao I svi ostali dobijaju Saopštenje koje se istovremeno objavljuje na sajtu grada iz koga se jasno vidi da nikakve rasprave niti polemike nije bilo, ali ni pohvale niti podrške
Koliko je Vamedia mogla da se uveri u zapisnike, oni su vrlo šturi I sadrže samo osnovne informacije o tome ko je govorio , ali ne I šta te I da je usvojena tačka dnevnog reda.
Javnost je dakle ostala potpuno uskraćena za predloge I razmišljanja članova Veća, što praktično znači da ne postoji transparentnost u radu što sam Poslovnik koji bi Veće trebalo da primenjuje I predvidja.
Odluku Grada Valjeva da je novinarima zabranjen ulaz na sednice Veća svojevremeno su osudila novinarska udruženja I UNS I NUNS smatrajući da se ovom odlukom krši sloboda medija.

image 27. aprila NUNSje izdao Saopštenje za javnost pod naslovom :” Gradsko veće Valjeva da prekine sa zatvorenim sednicama”
NUNS je pozvao Gradsko veće Valjeva da prekine sa praksom zatvorenih sednica i ugrožavanja slobode javnog informisanja, da svoj rad učini javnim i dostupnim svim novinarima i medija, bez diskriminacije.
Javnost rada organa i pojedinaca na javnim funkcijama je njihova zakonska obaveza koja ne sme da zavisi od bilo čije političke volje, upozorio je tada NUNS.
U daljem saopštenju NUNS je reagovao na izjavu gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića datu samo dan ranije TV Marsh u kojoj je naveo da će samo neke sednice biti zatvorene. „U svrhu efikasnijeg i boljeg rada Gradskog veća mi smo, za sada, rekli da nema potrebe da svim sednicama Gradskog veća prisustvuju novinari i da budu otvorene za javnost“, rekao je Gvozdenović za TV Marš. Na pitanje kojim sednicama Gradskog veća će novinarima biti dozvoljeno prisustvo, Gvozdenović je odgovorio da će „biti i otvorenih sednica za javnost, ali onda kada mi to procenimo, a to će zavisiti od teme o kojoj raspravljamo“.
NUNS je podsetio gradonačelnika Valjeva da je funkcionisanje lokalnih vlasti uređeno zakonom, a ne njegovom ličnom voljom.”Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano je da se ne sme ugrožavati sloboda informisanja.Zakon o lokalnoj samoupravi (član 71) propisuje da su “organi i službe jedinice lokalne samouprave dužni da obaveštavaju javnost o svom radu preko sredstava javnog informisanja”, naveo je NUNS u saopštenju.
Godinu dana kasnije Veće se održava iza zatvorenih vrata, a očito još uvek nije održana sednica koja je po proceni mogla biti otvorena za medije. Dužnost lokalne sampuoprave da omogući praćenje njenog rada I dalje je svedena na promile. Ipak, ne treba zaboraviti da mediji nisu sami sebi svrha, odnosno da nijedan medij ne prenosi informaciju da bi sam bio informisan , odnosno novinari koji rade u njemu, već da bi javnost bila upoznata. A javnost je to sporno I uvek priželjkivano mnjenje kome teži svaka partija. Ili ne baš svaka?

 

 

 

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login