imageU susret godišnjici smrti slikara Ljube Popovića u Valjevu jedva da se grobno mesto održava , a o muzeju fantastike kao o naučnoj fantastici. Grad najavljuje raspisivanje konkursa, ali konkurs je samo preduslov brojnih urbanističkih akata.

Iako 30 lica koja su učestvovala u donošenju odluke o izboru mesta za sahranjivanje slikara Ljube Popovića mudro ćute već dve godine, činjenica je da je čuveni slikar sahranjen mimo grobnih parcela odnosno na prostoru koji je u tom trenutku bio na raspolaganju gradu u MZ Brdjani. Kako se sam grob ne nalazi u uredjenom delu grada odmah nakon sahrane moglo se čuti da će na tom mestu, a kako Vamedia saznaje po predlogu jednog od članova Odbora za sahranjivanje, biti oformljena Aleja velikana. Ova odluka i predlog naišli su na neodobravanje meštana MZ Brdjani koji su se gradu obratili i peticijom navodeći da tu nije mesto za Aleju pa ni Memorijalni park što je u jednom trenutku bio kompromisni predlog. Na sednici Skupštine odmah potom doneta je odluka da se raspiše konkurs za idejno rešenje uredjenja pomenutog prostora . Konkurs ni do dana današnjeg nije raspisan. Grad će raspisati konkurs za idejno uređenje prostora oko groba Ljube Popovića, a dok se to ne završi i ne realizuje, gradskoj čistoći JKP „Vidrak“ je naloženo da oko Ljubinog groba bude ozidano soklo i da se ceo prostor čisti i održava u najboljem mogućem stanju. U međuvremenu, nastavićemo i dogovore sa SPC u vezi podizanja nove crkve“ kaže gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

Dok grob trenutno održava JKP Vidrak u smislu košenja okolnog prostora ne treba zaboraviti da raspisivanje konkursa nije konačno rešenje. Zašto?
Idejno rešenje koje bude izabrano kao najbolje , praktično je tek preduslov za odredjivanje namene celom prostoru.Moraće da bude promenjen celokupan plan regulacije pomenute MZ , da potom budu donete odluke o izgradnji, bude uradjen projekat i tehnička dokumentacija , ali i doneta odluka o prenosu na staranje. Novi tako oformljen prostor mora biti nekom poveren.

Do sada je koliko je bilo vidljivo iz izveštaja o izvršenju budžeta sa pozicije tekuće budžetske rezerve u prošloj godini isplaćeno 250 000 dinara za geodetske usluge vezane za sam teren, odnosno parcelu. I tu se stalo.
Godišnjica smrti velikog slikara se bliži I izvesno do godišnjice neće mnogo toga moći da bude uradjeno.
S druge strane , nije se daleko stiglo ni u realizaciji Ljubine ideje vezane za Muzej fantastike. Ovaj Muzej još pominje jedino direktor Galerije Vojislav Jovanović , ali čini se bez velikih odjeka. Jedna od ideja o kojoj smo slušali bila je zgrada Stare železničke stanice. Taj objekat je grad otkupio , ali za vreme od otkupa pa na ovamo na njemu koliko je poznato ništa nije radjeno. Objekat se ionako nalazi u lošem stanju , krovna konstrukcija I sam sprat su vrlo diskutabilni pa je pitanje dobronamernih prilikom same kupovine bilo Da li sve to zaista vredi kupiti , ako u samu rekonstrukciju treba uložiti koliko I u kupovinu, blizu 30 miliona dinara.
Ako već ne održavamo I nepoštujemo grobno mesto slikara Popovića da li je razumljivo koliko smo daleko od Muzeja fantastike?

 

image Odluku o izboru mesta donela je posebna komisija ili radno telo ili Organizacioni odbor u kome su bili:
Predsednik - dr Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik
Zamenik predsednika - mr Dragan Jeremić, zamenik gradonačelnika
Članovi:
Božidar Perović- Gnjeca, sportista
Borko Aleksić, šef kabineta gradonačelnika
Branko Kukić, književnik
Dr Vojislav Andrić, direktor Valjevske gimnazije i predsednik UO Moderne galerije
Mr Vojislav Jovanović, bivši načelnik Okruga
Vladika Milutin
Dušan Jovanović, direktor Moderne galerije Valjevo
Dušan Mihajlović, bivši ministar unutrašnjih poslova
Dušan Savić, sportista
Dr Zoran Živković, šef odborničke grupe SPS
Dr Zorica Jocić, šef odborničke grupe SNS
Ivan Ćurković, sportista
Dr Ljubomir Ranković, protođakon
Matija Bećković, književnik
Mihailo Đoković Tikalo, slikar
Milenko Radović, književnik
Milomir Minić, bivši predsednik Vlade Republike Srbije
Milorad Ilić, predsednik Skupštine grada Valjeva
Miroljub Obradović, advokat
Moma Pavlović, književni kritičar
Nikola Kusovac, likovni kritičar
Nikola Mirkov, RTS
Olivera Nikolić, dekan Poslovnog fakulteta Valjevo
Petar Pajić, književnik
Radovan Beli Marković, književnik
Saša Simić, pomoćnik gradonačelnika
Stanko Terzić, pomoćnik gradonačelnika
Protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije
Slavica Rakić, nekadašnji predsednik UO MG
Slobodan Đukić, bivši gradonačelnik
Slobodan Lazić, sportista
Slobodan Raković, novinar
Stanko Ješić, nekadašnji predsednik UO MG

 

 

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login