imagePoljoprivredna škola u Valjevu moraće da plati blizu 1,5 miliona dinara što kamate što sudskih troškova zbog neplaćenih radova u predvidjenom roku za izgradnju fontane u krugu škole. Iz sudske presude vidljivo je da je škola tražila od izvodjača i ugradnju materijala koji nisu bili predvidjeni tenderom što je izvodjač ispoštovao, a škola kasnije pokušala bezuspešno na sudu da ospori.

Umesto 1 782 682 dinara koliko je bila predvidjena vrednost radova na izgradnji fontane u krugu Poljoprivredne škole, ova ustanova će presudom Privrednog suda u Valjevu platiti skoro 1,5 miliona dinara više.
Naime, na raspisanom tenderu za izvodjenje radova na izgradnji fontane u školskom dvorištu izabrano je kao najpovoljniji ponudjač preduzeće Kompresor ing sa kojim je škola zaključila ugovor 21.04.2014. godine na 1 782 682 dinara. U potpisanom ugovoru kako se navodi u sudskom obrazloženju definisan je rok za izvodjenje radova od 45 dana i predvidjena kazna za izvodjača u slučaju prekoračenja od ne više od 5% vrednosti radova. Radovi na izgradnji fontane su počeli 4.juna 2014 godine , a kako se navodi, Kompresor ing je kao izvodjač radova dostavio školi odluku Štaba za vanredne situacije Grada Valjeva kojom je oprema i mehanizacija preduzeća stavljena u službu grada u odbrani od poplave. Nadzorni organ je ovaj dokument prihvatio pa su radovi i započeli.
Kako se navodi u obrazloženju presude Privrednog suda izvodjač radova je postupao po nalozima investitora, nadzornog organa koji je zatražio nabavku i ugradnju materijala koji nisu bili predvidjeni projektnom dokumentacijom , tražena je i izmena odredjenih rešenja u odnosu na projektom predvidjene radove što je iziskivalo nabavku i ugradnju opreme koja je značajno skuplja od predvidjene, primera radi zatražena je ugradnja granitnih umesto kamenih ploča. Kompresor ing je dostavio naručiocu radova odnosno školi da je ukupan iznos sredstava za posebne materijale 255 780 dinara . Kako je direktor škole formirao komisiju za prijem izvedenih radova koja je na satanku održanom 8.10.2014. godine iskazala gradjevinske knjige i zapsinike sa kojima se preduzeće Kompresor nije složilo jer je u istima navedeno da je izvodjač kasnio 70 dana te i da je zatražena kazna od 5% vrednosti radova na teret izvodjača , iako je izvodjač dostavio naloge Štaba za vanredne situacije pa i obračune nove vrednosti ugradjenih materijala, poreduzeće Kompresor ing donelo je odluku da podnese tužbu protiv Poljoprivredne škole.
Iz sudske presude evidentno je da je Kompresor ing na sudu dokazao da su ugradjeni materijali imali potpis nadzornog organa, da je postojalo zaduženje od strane grada Valjeva zbog kog su radovi kasnili, ali je ostalo nejasno iz kog razloga škola nije smatrala da treba izvedene radove i da plati.
Odugovlačenje sa plaćanjem za šta je ugovorom takodje odredjen rok koji je više nego premašen, potom sudski troškovi praktično su Poljoprivrednu školu doveli u situaciju da fontanu mora da plati gotovo duplo skuplje nego što je njena vrednost na tenderu i dobijena. Iz kojih razloga su traženi materijali koji nisu bili predvidjeni dokumentacijom ni to nije poznato , a iz Obrazloženja suda vidljivo je da je škola sporila i mobilijar koji je potom po zahtevu škole Kompresor u nekoliko navrata menjao iako tehničkom dokumentacijom nije bio definisan njihov završni izgled.
Poljoprivredna škola je zbog neblagovremenog plaćanja i osporavanja evidentnih izmena praktično samo za sudske troškove dužna 419 340 dinara, za dodatne radove 255 780 dinara, za kamatu u prethodnom periodu i ugovorom predvidjenu cenu plaćanja sada prinudjena da plati 3,5 miliona dinara.
Ne treba ni napominjati da je škola ovaj novac mogla da iskoristi na jedan bolji način. Iako Poljoprivredna škola ima značajno veća sopstvena sredstva od drugih škola u Valjevu raspolaganje istim trebalo bi da bude u korist škole.

S.V.

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login