imageMeđunarodni dan žena ili 8. mart (Osmi mart), dan je posvećen ženama i slavi se svake godine 8. marta. Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Valjevo ovaj praznik dočekuje sa samo jednom ženom na ozbiljnoj funkciji, Draganom Terzić kao članom Veća.

Daleko od Klare Cetkin koja se prva borila za prava žena I spela da na osnovu te borbe izbori pravo glasa za žene , a potom I brojna druga prava, u Valjevu dočekujemo 8.mart 2018.godine. Na žalost sem poštovanja Zakona o radu koji vrednuje žene kao I muškarce u Valjevu već godinama postoji problem žena u izvršnoj vlasti. Sada samo jedna žena ima zvanje člana Gradskog veća advokat Dragana Terzić, dok u Skupštini za predsedničkim stolom žena je zamenik sekretara Skupštine. Žena u Valjevu nije ni načelnik uprave, a nikada nije bila ni zamenik niti gradonačelnik grada. Najveći dometi žena u sistemu lokalne samouprave bila su direktorska mesta ustanova kulture dok je sada jedna žena direktor javnog preduzeća, JKPVidrak, Ksenija Nenadović.
U Valjevu se uglavnom kada su žene u pitanju sve završava na obaveznoj kvoti odbornica , odnosno da na listama partija već svako treće mesto mora pripasti ženi.
Ipak u Valjevu zato ima uspešnih preduzetnica ipak ni njih ne u meri u kojoj su zastupljeni muškarci. Žene statistika kaže više od muškaraca strahuju za svoja radna mesta, a već jepoznato da žene bivaju izložene diskriminaciji prilikom zapošljavanja jer one popunjavaju posebne upitnike medju kojima je najvažnije pitanje :”Da li ste radjali I imate li nameru da imate još dece?”
Žene su u Valjevu pominjane na žalost u slučajevima kada su korisnice Sigurne kuće I žrtve porodičnog nasilja. U Valjevu nema SOS telefona , a neka nastojanja žena u Skupštini grada kako bi se I tu stvari pokrenule ostale su mrtvo slovo na papiru.
Iza nas ostalo je I vreme karanfila I proslava u menzi preduzeća jer tih velikih firmi više nema. Izvesno je da će danas žene dobiti po neki poklon , možda cvet, ali je pitanje da li jedan dan menja situaciju koja je pomenuta?
Ono što je najsigurnije u svemu jeste da će mame I bake danas biti uvažene po pitanju poklona od svoje dece I unuka, u školama će biti održane predstave, a deca će kupiti poklone učiteljicama.
Neke su žene zbog ovakvog stanja stvari odustale od proslava I odbijaju I čestitanje, ali ako iaole verujete da se nešto može promeniti , želimo Vam Srećan 8. Mart!

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

korak

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login