image Grad Valjevo na konačno sprovedenom tenderu za nabavku potrošnog materijala izabrao najpovoljnijeg ponudjača SZTR „Fiskal“ . Nepoznato je na koji način je i na osnovu čega u proteklih šest meseci grad nabavljao potrošni materijal kad javna nabavka nije bila sprvodjena. Po dostupnim informacijama, roba je plaćana bez javne nabavke.

Komisija u sastavu Vesna Jokić, Dragan Mojsilović i Predrag Martinović je dana 5.marta pristupila otvaranju ponuda za raspisanu javnu nabavku Nabavka potrošnog materijala za koju je procenjena vrednost bila 4 246 325 dinara . Kako se može videti iz zapisnika komisije na tenderu su učestvovala tri ponudjača „Vintec“doo Beograd sa ponudom od 2 806 400 dinara, SZTR Fiskal“ sa ponudom od 2 336 066 dinara i Servis Birotehnika sa 3 688 910 dinara sve tri cene date su bez PDV-a. Shodno pravilima tendera izabrana je najpovoljnija ponuda u ovom slučaju SZTR „Fiskal“ koja je za blizu 500 000 dinara bila niža od drugoplasiranog ponudjača i za više od milion od trećerangiranog. SZTR „Fiskal“ javnosti je poznat iz slučaja hapšenja načelnika gradske uprave Aleksandra Vujić Subotića pa i samog vlasnika ove radnje kada je javnost obaveštena da su isti uhapšeni pod sumnjom dobijanja poslova mimo povoljnih ponuda odnosno na štetu grada. SZTR Fiskal bio je snabdevač grada potrošnim materijalom dugi niz godina, a posao je sklapao na osnovu sprovedenih tendera.

image Iz samog zapisnika komisije jasno se vidi da nije bilo ni ranijih primedbi na raspisan tender niti primedbi u toku samog pregleda i otvaranja ponuda. Komisija je jasno konstatovala čija je ponuda najpovoljnija , ali ostaje potpuno nejasno šta se dešavalo u proteklom periodu od jula meseca 2017. godine kada je istekao ugovor sa SZTR Fiskal? Odnosno kako je grad i na koji način plaćao potrošni materijal koji je kupovao u proteklim mesecima, a da za to nije sproveo javnu nabavku.
Po dokumentaciji, u koju je Vamedia ostvarila uvid, grad nije raspisao javnu nabavku već je saglasnost za trebovanje potpisivao vd načelnika gradske uprave Vladan Jerinić. Na ovaj način grad je utrošio 1,8 miliona dinara bez potpisanog ugovora , bez podele na manje particije i prikupljanja tri ponude , bez raspisanog tendera. Kako se može videti iz dokumentacije snabdevač je bila preduzeće Birotehnika . U izjavi za Vamediu Dušan Mićić vlasnik Birotehnike kaže da je od grada dobio zahtev da pošalje ponudu te i da je grad nakon toga prihvativši njegove cene tražio isporuku. Mićić kaže i da ne zna kako se grad za njega odlučio.Prilična zabuna nastala je kako se može videti na jednom od računa iz ranije nabavke ketridž Lexmark grad je kupio po većoj ceni. Mićić za Vamediu kaže: "Grad je od nas tražio ketridž koji radi 10 000 kopija i taj ketridž u nabavci košta skoro 6 000 dinara i mi smo ga isporučili. U tenderskoj dokumentaciji se sada tražio ketridž koji radi 1500 kopija dakle skoro deset puta manje i njegova cena je niža zato se te dve cene razlikuju". Mićić objašnjava da njegova firma nema nikakve veze sa politikom."Birotehnika je radnja mog oca i svi u Valjevu znaju kako mi radimo. Nikada nismo imali probleme u poslovanju niti nezadovoljne kupce. Ne mešamo se u politiku niti bilo šta slično, radimo pošteno i od toga živimo.Ja ne znam kako grad treba ili mora da posluje oni su tražili ponudu mi smo je dali i isporučili robu kao što bi bilo kome drugom", kaže Mićić.

Nije poznato zašto grad nije raspisao javnu nabavku i time uštedeo sredstva gradu? Nije jasno ni zašto odgovorna lica u Upravi grada nisu sugerisala činjenicu da je nemoguće izvršiti plaćanje bez javne nabavke i ugovora. Nije poznato ni ko je sklopio makar usmeni dogovor sa dobavljačem niti zašto je načelnik uprave Jerinić potpisivao plaćanje ako ništa od zakonskih procedura nije ispoštovano.
Jedno od važnijih pitanja u svemu jeste , da li je neko lice iskoristilo situaciju hapšenja načelnika gradske uprave pa i samog ranijeg dobavljača kako bi sprovelo niz zakulisnih radnji pa i da li je gradonačelnik obavešten o svemu što se dešavalo? Šta je za to vreme radila Komisija za praćenje javnih nabavki koja je dužna da gradonačelniku ukaže na probleme ili mogući problem kako bi isti mogao uopšte da reaguje.
Ma koliko pitanja postavili jedno je najbitnije da li će oni koji su radili mimo zakona sada biti pred istražnim organima i snosisti posledice svog činjenja?

S.V.

 

 

 

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

korak

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login