imageNakon četiri meseca od početka radova na uredjenju korita reke Kolubare grad je dao i zvanično Saopštenje u vezi pomenutih radova, koje prenosimo u celosti.

"Radovi na izgradnji i rekonstrukciji korita reke Kolubare, oštećenog velikom bujicom i poplavom maja 2014. godine, počeli su krajem agusta 2017. godine. Za četiri meseca rada konzorcijum preduzeća koje predvodi francuski „Sade“, a članovi su beogradska „Hidrotehnika“ i „Erozija“ iz Valjeva, obavio je veliki i značajan posao.

Radovi su izvođeni na deonici od preduzeća „Austroterm“ nizvodno do mosta na obilaznici za Užice, gde je na dužini od oko 1.200 m projektovana izgradnja novog korita. Korito se gradi u punom profilu sa minor koritom u kome reka teče u normalnim uslovima i major koritom za slučaj bujica. Oblik i izgled korita identičan je sa koritom reke u gornjem delu njenog toka kroz gradsko središte. Za sada je na ovoj deonici urađeno oko 40% predviđenih radova i očekuje se da se u prvih šest meseci naredne godine radovi na ovoj deonici i završe.

Za grad Valjevo to je posebno važno, jer bi tada mogli početi radovi na izgradnji nastavka Ulice Mirka Obradovića do mosta u ulici Norveških interniraca i dalje do obilaznice za Užice. U narednim godinama izvodili bi se ostali potrebni radovi na urbanizaciji ovog dela grada.

U isto vreme izvođeni su radovi na delu korita od mini akumulacije Pećina, do početka regulisanog dela korita, u dužini oko 300 m ( deo iza stadiona Budućnosti i teniskih terena). U ovom delu urađeno je betonsko dno korita i u prvim mesecima naredne godine biće urađene obaloutvrde u kamenom ozidu.

Na ove dve lokacije biće izgrađeno 1.5 km nove regulacije.

Od polovine naredne godine počeće radovi na rekonstrukciji oštećenja korita na potezu od mosta kod „Granda“ do preduzeća „Austroterm“ u Ulici Mirka Obradovića. Ovi radovi na deonici dugoj 2.5 km trebalo bi da se završe do kraja naredne godine. Reka Jablanica biće uređena u dužini od 0,8 km uzvodno od sastava sa Obnicom na nivou zemljanih radova.

Radovi na rekonstrukciji oštećenog korita i obaloutvrde na deonici od parka Pećina do mosta kod „Granda“ u dužini 1.2 km izvedeni su 2015. godine sredstvima donacije Vlade Japana, a radove je izvela „Erozija“.

Okončanjem navedenih radova, bila bi završena regulacija toka Kolubare kroz gradsko jezgro Valjeva u dužini od 5,2 kilometra. Ostalo bi da se iza toga uredi deo reke od mosta na obilaznici do ušća reke Ljubostinje u Kolubaru. Postoji mogućnost da i ova deonica bude finansirana iz fonda EU i bliža saznanja o tome imaćemo tokom 2018. godine.

Za radove na Kolubari i Jablanici biće, iz predviđenih sredstava EU, potrošeno oko 3 miliona evra. Ostatak sredstava do predviđenih 4,2 miliona evra biće upotrebljen za finansiranje projekta regulacije rečnog korita reke Obnice. Trenutno se radi na izradi projektne dokumentacije i očekuje se da bi radovi mogli početi u drugoj polovini 2018. godine. Radovi bi se izvodili od sastava sa Jablanicom do mosta na ulazu Kazneno-popravnog zavoda. Deonica je duga oko 1.3 kilometra.

Ukoliko radovi budu povereni istom konzorcijumu ( Sade, Hidrotehnika i Erozija) za šta postoje pretpostavke i uslovi, radovi bi mogli početi po završetku radova na Kolubari, krajem 2018. ili početkom 2019. godine.

Izgradnja regulacije na potezu od KP Zavoda, pa uzvodno do mosta za Paramentiće bila bi rađena sredstvima Svetske banke i za ovu deonicu je urađena projektna dokumentacija i obezbeđena sredstva za eksproprijaciju zemljišta. Ovaj deo projekta pod neposrednom kontrolom je JP „Srbijavode“ i oni će uz odobrenje Svetske banke pripremiti tender, javni poziv i izbor izvođača radova.

Praktično u periodu 2018-2019. godine imaćemo intenzivne radove na uređenju regulacije vodotokova Kolubare, Jablanice i Obnice u delu njihovog toka kroz urbanizovano područje grada. Ovim radovima, biće znatno uvećan stepen zaštite od izlivanja reka tokom perioda stvaranja bujica. Značajan efekat postiže se i u ekološkom smislu, jer neće biti usporenja toka, pa ni mogućnosti za stvaranje legla komaraca i drugih insekata, a važan efekat postiže se i u estetskom domenu i korišćenju širokih forlanda velikog korita za rekreativne aktivnosti.

Kabinet gradonačelnika"

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login