imageNova godina mogla bi doneti ozbiljnu promenu za Valjevsku pivaru. Grad još uvek nije izneo mišljenje po pitanju privatizacije , a želja svih je samo jedna , da Pivara opstane. Gorka iskustva već jedne privatizacije uče nas da ne može I ne treba sve da bude prepušteno slučaju.

Krajem prošle godine država je oglasila privatizaciju Valjevske pivare. Iako ne postoje zvanični podaci , nezvanični govore da je medju pismima o nameri vezanoj za kupovinu Pivare stiglo i pismo zainteresovanog kupca iz Valjeva, investicioni fond iz Švajcarske, kupac iz Šapca, ali i Haineken koji je već najavio dolazak u Pivaru u januaru.
U trenutku kada u Valjevu nema novih investitora pomisao da bi 197 radnika sa prosečnom zaradom od 50 000 dinara koliko ih trenutno radi u Pivari moglo da izgubi taj status ili bar jedan broj njih, sigurno nije ohrabrujuća. U sam process privatizacije niko ne sme da se meša jer postoje zakonom propisane procedure. Ipak činjenica da je Pivara u Valjevu osnovana još daleke 1860 godine s razlogom je dobar povod da se Pivara sačuva.
Osnivač pivare u Valjevu bio je valjevski trgovac Dimitrije Mitrović. Posle II svetskog rata, 26.04.1947. godine preduzeće je nacionalizovano, postaje državno preduzeće i posluje pod firmom Parna pivara “Jedinstvo” U periodu 1982 – 1989. godine preduzeće je bilo udruženo u SOUR AIK “Valjevo” Valjevo, a poslovalo je pod firmom AIK “Valjevo”. Radna organizacija za proizvodnju piva i bezalkoholnih pića “Jedinstvo” Valjevo sa p.o .Od 19.09.2000. godine preduzeće posluje pod novom firmom: DP „Valjevska Pivara“ Valjevo.31 januara 2011. usvajanjem Plana reorganizacije pivara je postala vlasništvo države.

image

Ove činjenice ipak ne sadrže jednu .

Pivara je već jednom bila u privatizaciji .Valjevsku pivaru je 2003. godine na drugoj licitaciji, za 20 miliona dinara, kupio konzorcijum beogradske Atlas grupe u kojem su bili i Triglav osiguranje, Ekspres Gradina i bivša Atlas a sada Piraeus banka.
Ova privatizacija bila je u potpunosti neuspešna pa se čak 2008. Godine došlo do prodaje kompletne imovine Pivare stare 165 godina tada, u vrednosti od 641,2 miliona dinara. Bila je zakazana licitacija zbog dugova za neplaćene akcize i porez na promet od oko 200 miliona dinara u vreme privatizacije 2003. godine. Ova licitacija je u poslednjem trenutku otkazana. Uvodjenje u stečaj predložila je Poreska uprava I Pivara je uvedena u stečaj krajem jula 2008. Godine.
U januaru 2011.godine Poreska uprava Srbije prihvatila je plan reorganizacije Valjevske pivare u stečaju čime je osnovni dug od 1,04 milijarde dinara pretvoren u državni kapital.
Na taj način Pivara je sačuvana od bankrota zbog duga od dve milijarde dinara za neplaćene poreze i akcize iz 1990-tih, koji je konvertovan u kapital države.
Ipak, Poreska uprava Srbije u septembru 2012. godine povukla je predlog za otvaranje stečaja kako se "ne bi ugrozila proizvodnja i veliki broj radnika ostao bez posla", pa su na taj način stvoreni uslovi da Valjevska pivara, koja je u reorganizaciji, čiji je stopostotni vlasnik država, nastavi da posluje. Razlog za podnošenje zahteva za stečaj bilo je neispunjenje plana reorganizacije po kojem će Pivarin dug od 905 miliona dinara, nastao 1990-ih za neplaćene akcize, biti plaćen u 48 mesečnih rata iz dobiti ostvarene u prethodnoj godini."Valjevska pivara" u 2011. nije ostvarila dobit zbog čega nije ni vraćala dug u 2012. godini, dok su ostale obaveze iz plana reorganizacije ispoštovane o čemu je Poreska uprava Srbije tada na vreme obaveštena.
Nakon toga Pivara je krenula uzlaznom putanjom pa se Valjevsko pivo našlo na rafovima I u Americi.
Sada kada su generacije I generacije slavile uz Valjevsko pivo pomisao da bi možda zlonameran I kupac sa drugačijim interesovanjima mogao, nakon obaveznog isteka roka na koji ga obavezuje Agencija za privatizaciju u okviru kog mora da se bavi osnovnom delatnošću, učiniti nešto slično ili još gore od slučaja iz 2003. godine tera nas da se zamislimo da li nam je naše valjevsko, važnije od onog stranog? Da li smo tako brzo zaboravili slučaj fabrike Gradac kada je vlasnik najavio povećanje obima proizvodnje , a onda na kraju sve završilo na traci za staro gvoždje? Deo po deo , kilo po kilo, Gradac je otišao u staro gvoždje.
I na kraju, dal osta nešto naše od onog što nekad bejaše?
S.V.

 

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login