imageZa doček Srpske Nove godine u Valjevu se najavljuje doček „Kao nekad“. Na Gradskom trgu nastupiće Šaban Šaulić, Ilda i jedna zvezda Granda. Sve je tu samo nema simbola opozicije.

Na dan sednice Skupštine ekskluzivno za Vamediu, gradonačelnik Valjeva Slobodna Gvozdenović najavio je doček Srpske nove godine: „Sugradjani moraju da znaju da ćemo Srpsku novu godinu dočekati na trgu kao nekad. Imaćemo koncert Šabana Šaulića, Ilde Šaulić i jedne zvezde Granda. I mislim da je ovo prilika i za ugostitelje da popune svoj saldo”.

Srpska nova godina počela je da se slavi 1919. godine kada je tadašnja Kraljevina SHS usvojila gregorijanski kalendar. Slavilo se naveliko sve do 1941. godine kada je novi komunistički režim praktično zabranio ovu proslavu. Zabeleženo je iz tog vremena da je tadašnja vlast izdavala I striktnu naredbu da 13. januara kafane moraju da se zatvore najkasnije do 22 sata. Istorija takodje beleži I one koji su zbog ove proslave završili u zatvoru na “preispitivanju”.

image

Ali, slavljenje Srpske nove godine dobilo je u Srbiji jedan poseban oblik od 1990. Godine kada je obeležavanje ovog datuma zapravo postalo simbol otpore tadašnjem režimo Slobodana Miloševića. U organizovanju proslava prednjačio je SPO. Identično je bilo i u Valjevu. Kako je opozicija narastala tako su proslave Srpske nove godine dobijale na značaju. Zabeleženo je da je na Gradskom trgu kuvana rakija i vino, svirali trubači , a narod je uglavnom uzvikivao političke parole i veličao nacionalni identitet.
Nakon 2000. godine situacija se promenila. Srspka nova godina počela je polako da pada u zaborav, a poslednjih godina svodila se isključivo na proslave u kafićima i restoranima. Pojedini gradovi imali su koncerte dok to u našem gradu nije bio slučaj. Sada će i u Valjevu za doček Srpske biti organizovan koncert narodne muzike koji, kako kažu, i priliči Srpskoj novoj godini.

Koncert će biti održan na Gradskom trgu i počeće u 22 sata u subotu 13. januara. S obzirom da Šaban Šaulić jeste ozvaničena zvezda narodne muzike i izvesno gde god da je nastupao okupljao je veliki broj gradjana , realno je očekivati da će poseta i u Valjevu biti značajna. Ipak , sam doček teško će biti baš u duhu starih vremena i teško da će to biti „Kao nekad“.
Ako je već Srpska nova godina bivala decenijama simbol opozicije, ostaje jedno pitanje : Gde je sada opozicija?

S.V.

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login