imageValjevo je na poslednjoj sednici Skupštine dobilo još jednu Ustanovu kulture. Kako je obrazložila načelnica zajedničkih poslova Jelica Panjković za govornicom, nova ustanova je zapravo KUD „Abrašević“.

Odbornike grada načelnica Panjković je upoznala sa činjenicom da KUD Abrašević ima dugu tradiciju postojanja te i da je , kako je navela, tu tradiciju neophodno očuvati. Upravo ova izjava
Razjasnila je ranije nedoumice oko same Ustanove koja nosi naziv Centar za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ Valjevo. Kako se moglo čuti ova Ustanova imaće dva zaposlena, biće finansirana sa 3,2 miliona dinara u narednoj godini iz budžeta grada, a vd direktor biće Milena Urošević inače šef orkestra u „Abraševiću“.
Na ovoj sednici Skupštine nisu dalje precizirana delovanja i organizacija Ustanove kulture , ali je izvesno da će uslediti izrada Statuta Ustanove i neophodno postpisivanje ugovora sa gradom o korišćenju prostora, s obzirom da je zvanična adresa ove ustanove Čika Ljubina 5 odnosno zgrada Centra za kulturu.
Kako se može videti iz važećeg Statuta Udruženja gradjana KUD „Abrašević“ je osnovan 16. Januara 1947. godine i ima sedište u Centru za kulturu gde po osnovu odluke Skupštine grada ima pravo korišćenja ukupno 682,5 kvadrata prostora Centra. Odnosi KUD „Abrašević i Centra za kulturu verifikovani su na sednici Skupštine grada 21. decembra 1989. Godine.
U istom Statutu se navodi da bilo kakve druge odnose Abrašević i Centar ne mogu sklapati mimo i bez saznanja Skupštine grada.
Da bi Ustanova mogla da potpiše ugovor sa gradom , grad će morati da raskine ugovor sa KUD „Abrašević“ ukoliko sada formlano pravno isti prostor želi da ustupi novoformiranoj Ustanovi.
Ipak Udruženje gradjana KUD Abrašević još uvek postoji. Kako se navodi u Statutu istog o njegovom gašenju može odlučivati isključivo Konferencija amatera odnosno odredjeni broj članova delegiran iz svake postojeće sekcije „Abraševića“. Koliko je Vamediji poznato ova Konferencija još nije održana i zvanična odluka nije doneta. Zvaničan papir neophodan je ukoliko se ima namera da se Udruženje ugasi u APR-u, odnosno Upravni odbor ne može samostalno odlučiti o eventualnom gašenju.

image Kako se u skupštinskom holu moglo čuti namera je da se ovo društvo sačuva i zaštiti od eventualnog gašenja jer je državni revizor jasno naložio da ne postoji pravni osnov za finansiranje KUD „Abrašević“ što je grad godinama činio.
KUD „Abrašević“ je naime godunama bio u povlašćenom položaju u odnosu na ostala kulturno umetnička društva koja su se finansirala isključivo na konkursima grada vezanim za amatersko stvaralaštvo. Pa je zabeleženo da su sva društva zajedno iz godine u godinu dobijala manje novca nego sam „Abrašević“.
Zanimljiva su bila razmišljanja pojedinih odbornika u skupštinskom holu koja su se kretala od toga da je odluka dobra i da čuva KUD osnovan daleke 1947. godine , ali i ona koja su podsetila na slučaj spajanja Doma omladine i Doma kulture pa se mogao čuti i stav vezan za nestalnost odnosno diskontinuitet vlasti u Valjevu, što će reći da se postavilo pitanje šta ako neka druga vlast u Valjevu ne bude smatrala da je još jedna Ustanova potrebna? Ili pitanje koje je za govornicom postavio odbornik Demokratske stranke Duško Rakić: „ Šta Vam na ovo kažu ljudi koji su stvorili Abrašević i koji godinama rade u njemu? Za sada su dva zapsolena , a čime se garantuje da ih narednih godina neće biti više?“

S.V.

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

valis1

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login