imageJoš uvek nema plana regulacije područja brane Stubo Rovni niti je poljoprivrednicima ovog kraja dostavljeno uputstvo o korišćenju djubriva. Dok urbanisti i JP Kolubara ne rade svoj posao , poljoprivrednici koriste veštačka djubriva i prodaju placeve za vikendice.

 

Pre godinu dana moglo se čuti da će valjevski urbanisti morati da izadju na teren kad je u pitanju brana Rovni i deo koji gravitira prema brani kako bi bila zaustavljena divlja gradnja i bio uradjen plan regulacije. „ To je tačno , ja sam imao sastanak sa urbanistima i pitao sam da li je moguće da rade to što rade? Ali očito admisnistracija je mnogo jaka, ne fizički jaka već su nam zakoni ambivalentni , suprotstavljeni jedan drugom da smo nekako izgleda ušli u jedan vrlo mračan tunel. Ali činjenica je da problema u tom delu ima. Slažem se . Preduzeće Kolubara takodje godinama ne radi svoj posao u smislu da je trebalo već davno da bude rešen urbanistički projekat. Na žalost nisu ništa uradili po tom pitanju i mi se sada moramo baviti i Kolubarom“, kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.
On navodi da ti problemi moraju biti rešeni u narednih šest meseci na zadovodljstvo grada Valjeva jer je objekat brane završen i akumulacija napunjena. Dok je urbanistima očito teško da izadju na teren , Vamediji  nije,  pa je na licu mesta moguće i čuti i videti da se placevi pored same akumulacije uveliko prodaju i podižu objekti. „ Ja sam čuo , nisam proverio nisam inspekcijski organ , da se čak i neke dozvole daju. Kako ? Ne znam. Ili pak grade i rade bez dozvola. Mi kao grad imamo finansijski problem kada je u pitanju novac za izradu planova, ali moramo taj problem rešeiti vrlo brzo. i mislim da kao grad kad već dajemo platze imamo preduzeće imamo i pravo da tražimo da se plate zarade“, kaže Jeremić.
Poljoprivrednici ovog kraja svojevremeno su obavešteni na jednom od sastanka davnih godina da bi onog trenutka kada počne punjenje akumulacije trebalo da predju na organsku proizvodnju , odnosno da upotreba djubriva neće biti dozvoljena. Ipak meštani nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenje o svojim obavezama , ali ni pravima sa druge strane i mogućnostima. Seje se i djubri pa je pitanje da li se sve to sliva u akumulaciju? „ Tačno je , nisu dobili ništa. To je trebalo da uradi JP Kolubara. Oni su godinama radili jedan posao , sad su prešli na nešto drugo i nisu se snašli.  Imamo mnogo problema oko toga.. Ja tvrdim i dalje da su krivi ljudi koji su vodili Kolubaru, ali ne direktori . Ne , oni su to bili formalno pravno jer zna se ko vodi branu Rovni . E ti ljudi  koji je vode godinama i decenijama su unalkazili ceo taj prostor. Oni su gledali samo sebe i kako samo sebi da ugode , nadajući se da će kad tad otići u penziju i više ih neće biti briga. E to je problem“, kaže Jeremić.

 

image Skupština grada Valjeva donela je odluku da nastavi finansiranje JP Kolubara i sredstva za plate prebacije kroz odluku koja je doneta , a koja se pre svega odnosi na odbranu od poplave. Jeremić kaže da je država ta koja njih finansira na osnovu postojeće Studije gde se jasno navodi šta su njihove obaveze. „ Nije to samo grad već i država. Država ima svoje zahteve prema njima i država je finansirala ceo projekat , grad samo zarade. Oni i dalje dobijaju sredstva od države , evo sad su dobili 130 miliona za završetak obilaznog puta oko brane“, kaže Jeremić.
S.V.   

valis

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

zup

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login