imagePripremajući se za doček Nove govine, Božić i druge svetkovine, građani više nego obično kupuju robu „široke potrošnje“, počev od hrane, odeće i obuće, pa do raznih kućnih aparata ili delova nameštaja. Kao udruženje potrošača, dužni smo da naše sugrađane upozorimo na moguće propuste i greške koje za posledicu mogu imati niz neprijatnosti, pa i sporove sa trgovcima.

Prilikom kupovine namirnica, treba obavezno pročitati deklaraciju koja se najčešće nalazi na pakovanju robe izložene prodaji, ili na vidnom mestu pored gajbica i druge ambalaže iz koje se nešto (najčešće voće i povrće) kupuje „na meru“.
Deklaracija je obavezna isprava kojom se potrošač obaveštava o sastavu proizvoda, njego- vom poreklu, godini proizvodnje (ili berbe) i drugim bitnim svojstvima. To je naročito važno kada se kupuje hrana za decu ili odrasle osobe sa nekim oboljenjem na koje vrsta i sastav hrane može da deluje nepovoljno.
Deklaracija proizvoda, garantni list, uputstvo za upotrebu i održavanje tehničkih uređaja i drugih proizvoda (odeća, obuća i sl.), jesu isprave koje moraju biti ispisane na jasan i čitljiv način lako razumljivim jezikom. Ako to nije slučaj, potrošač treba od prodavca da zahteva sva navedena obaveštenja o proizvodu koji namerava da kupi. U krajnjem slučaju treba da se obrati Tržišnoj inspekciji koja će kod trgovca po službenoj dužnosti ili po osnovu podnete prijave izvršiti inspekcijsku proveru primene važećih propisa u oblasti maloprodaje.
Cena robe izložene prodaji mora biti istaknuta takođe na nedvosmislen, čitak i lako razum- ljiv način, napisana brojevima većim od 8 milimetara i označena u celim dinarima, odnosno bez stoparaca kao delova važeće domaće valute. I nikako ne treba zaboraviti fiskalni račun ili drugi dokaz o kupovini, pri čemu valja odmah proveriti da li je uračunat obećani akcijski popust.
Pre odluke o kupovini tehničke robe ili delova nameštaja potrošač treba, i pored pisanog uputstva, da od trgovca zahteva detaljna obaveštenja o rukovanju i održavanju, o uslovima prodaje, načinu plaćanja, roku isporuke, kao i o postojanju zakonske odgovornosti u slučaju neispravnosti (nesaobraznosti) prodatog proizvoda. Naročito je važno da potrošač bude dobro obavešten o postu pku i načinu izjavljivanja reklamacije, o mestu njenog prijema kod trgovca i o njegovim obavezama u vezi s tim. Tu svoju obavezu trgovci često preskaču čime potrošaču otežavaju ostvarivanje zakon- skog prava na obeštećenje.
Jedna od najvećih obaveza trgovca tehničkom robom je njeno servisiranje u garantnom roku. Kada se dogodi kvar uređaja, skoro svi potrošači se po navici obraćaju ovlašćenom serviseru molbom da kvar što hitnije otkloni. Oni time sebi čine veliku i nepotrebnu lošu uslugu, jer davalac garancije nije serviser već trgovac koji je robu prodao. Dakle, prijavu kvara, odnosno reklamaciju treba najpre saopštiti trgovcu na mestu kupovine tog uređaja, a nikako ovlašćenom serviseru. Ovo je važno iz razloga što je trgovac, i samo trgovac obavezan da nesaobraznost prodatog proizvoda otkloni opravkom, zamenom za ispravan proizvod ili raskidom ugovora o prodaji uz povraćaj celokupne sume novca kojom je roba plaćena.
I najzad, ako potrošač odluči da nabavku robe obavi preko interneta ili upotrebom telefona (kupovina na daljinu), ili na nekoj od brojnih promocija (van prostorija trgovca), najpre treba da proveri podatke o trgovcu, kako bi pouzdano mogao da izjavi reklamaciju u slučaju nesaobraznosti kupljene robe, ili da u roku od 14 dana odustane od zaključenja takvog ugovora.
Ako i pored svega, potrošač nije u mogućnosti da samostalno ostvari neko od prava garanto vanih zakonom, preporuka je da se za savet, praktičnu i pravnu pomoć obrati nekom od udruženja potrošača, biće mu mnogo lakše.
Svim našim sugrađanima želimo srećnu novu potrošačku 2018. godinu.
Dragan D. Popović, Udruženje VAPOT

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login