image Za Tešnjarske večeri Muzej priprema nekoliko programa. Ujedno zbog održavanja ove manifestacije radno vreme za posetu postavkama je produženo.

1)Produženo radno vreme centralne stalne postavke i Muselimovog konaka (od 10 do 16 i od 19 do 22)
Tokom Tešnjarskih večeri (4. avgust – 11. avgust) centralna stalna postavka Narodnog muzeja Valjevo i postavka u Muselimovom konaku će raditi dvokrako: od 10 do 16 i od 19 do 22. Za posetioce koji postavku obilaze u drugoj smeni (od 19 do 22) ulaz je besplatan uz obavezu kupovene bilo kog suvenira.
2) Izložba: Valjevo perom kartografa i putopisaca (otvaranje, sa autorskim vođenjem u petak 4. avgusta u 19i30; galerija Muzeja; izložba će biti otvorena do 18. avgusta)
U petak 4. avgusta, u 19i30, u galeriji Muzeja će, autorskim vođenjem biti otvorena izložba VALjEVO PEROM KARTOGRAFA I PUTOPISACA.
Ova izložba je prvi put pripremljena 2012. godine (autori Vladimir Krivošejev i Zoran Mujbegović), a za ovu novu prezentaciju je dopunjena elementima izložbe ZABORAVLjENO VALjEVO - prvi katastarski planovi grada (koautor Miroslav Mijanović).
Posetioci izložbe će dobiti odgovore na pitanja:
- Kada su nastali prvi poznati opisi našega grada?
- Gde se prostiralo Valjevo?
- Da li se i tada širilo na obe obale Kolubare?
- Koji su prvi poznati planovi Valjeva?
- Kada, kako i zašto je Valjevo u kratkom vremenskom periodu prvo svedeno samo na jednu obalu Kolubare, a potom se ponovo proširilo sa obe strane reke?
- Kako je izgledao prvi urbanistički plan Valjeva koji je postavio tenelje današnjeg grada?
- Kako je Valjevo izgledalo u trenutku kada su gradske ulice po prvi put dobile svoja imena?
- Kada je nastao i kako je izgledao prvi katastarski plan Valjeva?
3) Predavanje: Veze prvog stalnog upravnika Valjevske bolnice Jovana Sibera i prvog valjevskog apotekara Klaudija Prikelmajera i druge priče (subota u 19i15, plato ispred Muzeja, u slučaju kiše u stalnoj postavci, u sali posvećenoj razvoju Valjeva na prelazu dva veka)
Subota, 5. avgust, u 19i15: predavanje: Veze prvog stalnog upravnika Valjevske bolnice Jovana Sibera i prvog valjevskog apotekara Klaudija Prikelmajera i druge priče (autor i predavač dr Vladimir Krivošejev) je prva javna prezentacija rezultata istraživanja objavljenih nedavno u našem najuglednijem medicinskom časopisu Srpski arhiv za celokupno lekarstvo, pod naslovom: Valjevski lekar Jovan Siber i apotekar Klaudije Prikelmajer - istorijska skica o ulozi doseljenika iz Slavonije na razvoj zdravstva u Srbiji.
U kratkom razdoblju tokom druge polovine šezdesetih godina 19. veka, u Valjevu su osnovane tri nove značajne institucije: bolnica (1867), gimnazija (1869) i apoteka (1870). U početnom radu sve tri institucije veliku ulogu su imali doseljenici iz Slavonije: lekar Jovan Siber, apotekar Klaudije Prikelmajer i profesor Đuro Kozarac. Članak ima za cilj da razjasni međusobne veze ovih ličnosti, koje su uticale na njihov dolazak sa teritorije Habzburške monarhije u Srbiju i Valjevo. Istovremeno, u radu je dodatna pažnja posvećena i poreklu lekarske porodice Siber, čiji je član bio Jovan Siber, i naknadnom dolasku u valjevski kraj drugih članova iste porodice, među kojima je bio i njegovog sinovac dr Stevan Siber, otac kasnijeg sanitetskog generala vojske Kraljevine Jugoslavije dr Đorđa Sibera, ali i Ema Siber, supruga Đure Kozarca.

 

valis

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

zup

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login