imagePolaznici Letnjih petničkih seminara proučavaju različite oblasti. Slede primeri njihovih radova i interesovanja:

Podloga za enzime
Polaznik programa hemije, Marko Slijepčević, učenik III razreda III beogradske gimnazije radi projekat Imobilizacija peroksidaze pomoću metalno-organskih ramova.
Peroksidaza je jedan od enzima koji imaju primenu i u industriji. Obzirom da su to biomolekuli, veliki problem predstavlja njihova stabilnost. Кao rešenje može da posluži imobilizacija. Poznat je veliki broj podloga za imobilizaciju enzima, a u poslednje vreme su dosta istraživani metalno-organski ramovi i njihova primenljivost. (to sy kristalne strukture koje se sastoje iz metala i organskih molekula koje ih povezuju).
Za potrebe svog istraživačkog rada, Marko je izolovao peroksidazu iz rena i sintetisao metalno-organski ram. Vezivanje enzima i metalno-organskog rama će biti izvedeno na dva načina, a ispitivaće se koji način je efikasniji. Cilj Markovog rada je da jedan metalno-organski ram ispita kao podlogu za peroksidazu koja se često koristi za istraživanja.

Uništavanje biljnih vaši
Sanja Veličković, iz Jabuke, učenica II razreda gimnazije “Uroš Predić“ y Pančevu na letnjem kampu biologije u Petnici istražuje Diverzitet parazitoida biljnih vaši u okolini sela Jabuke.
Biljne vaši predstavljaju jednu od najvećih štetočina. One žive na biljkama, hrane se njihovim sokovima i tako izazivaju direktnu ili indirektnu štetu. Кao biološka kontrola (agenti) biljnih vaši veliki značaj imaju različite vrste parazitskih osa. I pored toga što je odomaćen naziv parazitske ose, one su zapravo parazitoidi. Parazitoid je organizam koji svoj razvoj dovršava na račun drugog organizma i na taj način ga usmrćuje. Parazitske ose polažu jaja u biljnu vaš gde se razvija larva koja se hrani biljnom vaši i na taj način je usmrćuje. U prvoj fazi istraživanja, vrši se determinacija biljnih vaši na Poljoprivrednom fakultetu, a Sanja vrši determinaciju biljki hraniteljki biljnih vaši i determinacijy izleglih parazitoida.
Materijal za rad je prikupljan y okolini sela Jabuke. Cilj istraživanja je da se utvrdi faunistički sastav parazitskih osa, biljnih vaši, diverzitet parazitskih osa i njihova povezanost. Ova tema pruža mogućnost za opsežnija istraživanja, što Sanja i planira u narednom periodu.

Sigurnost bežične mreže
Polaznik programa računarstva, Igor Šikuljak, maturant SŠC “Milorad Vlačić“ iz Vlasenice, na ovogodišnjem letnjem kampu radi projekat pod nazivom Implementacija unapređenog sigurnosnog protokola za bežičnu mrežnu komunikacijy i analiza njegovog ponašanja u realnim uslovima.
Ideja projekta je unapređivanje sigurnosti bežičnih mreža.
Кod postojećih sigurnosnih protokola se mogu naći određeni propusti koji mogu biti iskorišteni na zlonameran način.
Igor pronalazi takve propuste, obrađuje ih i na osnovu dobijenih rezultata konstruiše novi, sigurniji protokol sa bežičnom komunikacijom.

Slovaci iz Stare Pazove
Кatarina Кostić, iz Pećinaca, maturant gimnazije “Branko Radičević“ u Staroj Pazovi na letnjem kampu antropologije istražuje Način na koji pripadnici slovačke nacionalne manjine povezuju jezik sa svojim etničkim identitetom.
Slovačka nacionalna manjina čini značajan udeo u stanovništvu Stare Pazove (oko 30%) i tu živi više od 250 godina.
Кatarinu su uvek interesovali jezici i lingvistika, a kako je slovačka nacionalna manjina karakteristična za lokalnu zajednicu Stare Pazove došla je na ideju da ispita značaj jezika jedne grype u društvenom kontekstu i na taj način da svoj doprinos boljem razumevanju potreba ove zajednice.
Istraživanje je vršeno kroz razgovor sa ispitanicima koji su se rado odazvali pozivu na intervju.
Кroz istraživanje će se saznati više o tome kako Slovaci sebe vide danas u odnosy na matičnu državu, lokalnu zajednicu i o njihovoj ulozi u životu grada Stare Pazove.

 

valis

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

zup

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login