imageNacionalni mediji prenose da će notari u Srbiji uskoro imati pune ruke posla ukoliko država izađe u susret njihovom zahtevu da preuzmu sporazumne razvode brakova.

I više od polovine svih razvedenih brakova u zemlji (53,8 odsto) prekine se dogovorom. Osim što će se građani razvoditi brže, korist će imati i sudovi, jer će se rasteretiti velikog dela obaveza, kažu beležnici.

Kako pišu "Večernje novosti", prvi čovek Javnobeležničke komore Miodrag Đukanović, potvrdio je da će beležnici da preuzmu inicijativu od sudova za ovaj deo posla i uputiti Ministarstvu pravde.

- Javno beležništvo teži da proširi nadležnost, a jedan od pravaca je dobijanje preostalih vanparničnih postupaka. U ovkiru bračnog i porodičnog prava, to bi bili sporazumni razvodi. Komora će pokrenuti inicijativu kod Ministarstva pravde da i te nadležnosti pređu u ruke beležnika. Za to je neophodna izmena pozitivnog zakonodavstva, čiji predlagač može biti samo Ministarstvo – kaže Đukanović.
Notari bi, prema njegovim rečima, zadržali sva postojeća zakonodavna rešenja koja se odnose na ove postupke, i oni bi bili istovetni kao u sudu. Beležnici bi se bavili isključivo sporazumnim razvodima, dok bi oni u kojima postoji spor ostali u nadležnosti pravosuđa.

- Na taj način bi sudovi bili dodatno rasterećeni, a korist bi imali i građani, jer bi postupak mogli da završe u kraćem roku nego što je sada slučaj – kaže prvi čovek JKS.

Prošle godine u Srbiji je ukupno razvedeno 9.046 brakova, od čega 4.863 sporazumom. Sudska taksa za razvod braka bez obzira na to da li je u pitanju sporazum ili tužba, košta 2.660 dinara za inicijalni predlog, plus isto toliko za odluku. Dakle, ukupno 5.320 dinara. Kod razvoda na osnovu tužbe, stranke moraju da plaćaju i advokata, a u pojedinim slučajevima i veštačenje.

 

valis

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

zup

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login