Ne davimo Beograd:Oštra osuda pretnji novinarima N1

Inicijativa Ne davimo Beograd najoštrije osuđuje pretnje koje su upućene novinarima i zaposlenima televizije N1, saopštenje tim povodom prenosimo u celosti:

“ Smatramo da ovo nije izolovani slučaj već deo mehanizma za gušenje kritike i ostvarivanje pritisaka na neistomišljenike, koje vlasti vrše prema vama i vašim kolegama iz drugih redakcija koji odgovorno i profesionalno obavljaju svoj posao,

Ovaj dobro osmišljeni sistem funkcioniše tako što prvo političari crtaju mete na čelima nepodobnih građana ili novinara, tako što ih nazivaju izdajnicima ili rušiteljima države, u vašem slučaju CIA plaćenicima. U režimskim medijima ove opasne diskvalifikacije se prenose do šire javnosti i na taj način stvara atmosfera linča, koja se materijalizuje dalje na društvenim mrežama. Stranica „Srbija naša zemlja“ platforma je na kojoj se pretnje dalje prenose i razrađuju, a bogato sponzorisanim postovima i govorom mržnje, pratioci se huškaju na ugrožavanje bezbednosti meta. U komentarima se po pravilu nalaze pripadnici ekstremističkih desnih organizacija, a prenose ih i dele ljudi lako povezivi sa Srpskom naprednom strankom ili njima bliskim organizacija. 

Kako smo na svojoj koži najdirektnije osetili sve aspekte ovog mehanizma, kada su preko režimskih medija i ovih stranica deljene slike naših aktivista sa najgnusnijim pretnjama i pozivima na ubijanje, rezanje grkljana, prebijanje, klanje, nabijanje na kolac, silovanje i brojne druge gadosti upoznati smo do detalja kako funkcioniše ovaj sistem. O svemu smo obavestili nadležne na desetine puta i podneli preko 30 prijava policiji i posebnom tužilaštvu za visokotehnološi kriminal. Do danas niko nije odgovarao po ovim prijavama. 

Inicijativa Ne davimo Beograd solidarno je upozoravala na ovaj mehanizam i kada su na njegovoj meti bili glavni urednik novinske agencije Beta, Dragan Janjić, bivši predsednik NUNS-a, Vukašin Obradović, zatim bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić i narodna poslanica Marinika Tepić. Na naš predlog borba protiv ovakve vrste nasilja nad političkim neistomišljenicima i gušenja slobode govora ušla je i u dokument o zajedničkim uslovima za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora koji su u decembru prethodne godine potpisali predstavnici opozicije, ali i u aktuelne dokumente o kojima se vode razgovori. 

Ne davimo Beograd”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.