Lokalni front: Gradonačelnik je odgovoran za nerad

Aktuelna vlast i dalje obmanjuje gradjane po pitanju aerozagadjenja i predložene tačke rešavanja ovog problema su u najboljem slučaju floskule, tvrdi Lokalni front.

Iako su bili dužni po zakonu da odgovore u roku od 30 dana na zahtev za javnom raspravom o aerozagadjenju na osnovu prikupljenih i dostavljenih potpisa, aktuelna vlast nije odgovorila. Lokalni front je uputio stim u vezi niz zahteva povereniku za informacije od javnog značaja o izvršenju zadataka predvidjenih Planom kvaliteta vazduha , a odgovori svedoče o tome da se ništa nije preduzelo i ništa i dalje ne preduzima.

„Ljudi koji ovo čine postali su saučesnici u tihom ubijanju naših sugradjana. Otvaramo Statut grada , član 49. tačka 4 piše: gradonačelnik usmerava i uskladjuje rad gradske uprave. Dakle, ako neko u gradskoj upravi tri godine nije prstom mrdnuo na rešavanju problema aerozagadjenja , kriv je onaj koji ih usmerava i uskladjuje. Ako sredstva iz ekološkog fonda nisu trošena na poboljšanje kvvaliteta vazduha ponovo je kriv kreator „najboljeg budžeta u istoriji Valjeva“. Isti onaj službenik koji poreklo PM10 čestica u valjevskom vazduhu objašnjava vulkasnim erupcijama po Mediteranu“, kaže Željko Trifunović aktivista Lokalnog fronta.

Ivaan Milovanović se osvrnuo na Informaciju sa javne rasprave o temi aerozagadjenja koju je razmotrilo Gradsko veće. „Skromno kažu da je izveštaj sa karikaturalne javne rasprave „kvalitetan, sveobuhvatan i temeljan“, pa ako je tako „kvalitetean, sveobuhvatan i temeljan“ zašto nije objavljen javno za sve one gradjane koji nisu bili na decembarskoj javnoj raspravi. Ako je rasprava već bila javna zašto informacija o njoj nije istaknuta na zvaničnoj internet stranici Valjeva?“, upitao je Milovanović. On navodi da je više nego očito da se neke stvari pokušavaju svaliti na Toplanu kako bi se skinula odgovornost sa onih koji problem treba da rešavaju.

„Daće subvencije Toplani. Pa te subvencije potiču iz džepova svih gradjana Valjeva. Korisnici Toplane plaćaju grejanje ili ga ne plaćaju. To otvara niz pitanja  najpre zbog čega su prihodi Toplane iz budžeta , od Valjevaca koji nisu priključeni na mrežu, mnogo pouzdaniji nego od gradjana koje Topalna greje? Ima li to neke veze sa cenom grejanja koju opet odredjuju organi grada?“dodao je Milovanović.

Informacija koju je razatralo veće , kako se navodi, zapravo je obradjena informacija izveštaja koji su potpisali zamenik gradonačelika Zoran Živković i član Veća Žarko Kovač. „Prvi deoinformacije bavi se istorijom i nije relevantan. Ali nije relavantna ni laž izrečena na kraju prvog dela  informacije : Ovim aktivnostima značajno je smanjeno zagadjenje vazduha  u centralnim delovima grada. Ne znamo da li laž potiče iz izveštaja Živković /Kovač ili se pojavila u obradi informacije. Još jednom, šest godina uzastopno podaci Agencije za životnu sredinu  pokazuju da je  zagadjenje vazduha  nad Valjevom  sve dratičnije! Postoji samo značajno povećanje , a ne smanjenje! Nije tačan „nedvosmisleni zaključak“ da je Valjevo jedan od najugroženijih gradova. Valjevo jeste najugroženiji grad, jedini grad u Srbiji koji šest godina diše zagadjen vazduh! Da li je našim sugradjanima koji  pate od oboljenja izazavanih zagadjenjem neka uteha što Valjevo nije jedino? Verovatno sada jeste“, rekao je Djordje Petković aktivista Fronta.

Petković posebno ističe da se u informaciji navodi da da bi umanjeni kvalitete vazduha „mogao biti“ doveden u vezu sa zdravstvenim problemima  kao posledicom. „ Da li doktor Zoran Živković pročito ovaj zaključak? Ako jeste nadamo se da će savest lekara jednom biti jača od partijske discipline i da će dr Živković tražiti da se na sednici izbaci  rečenica koja vredja sve koji pate od užasnih bolesti pluća. Njihov broj navodi se u dokumentima koje je prošle godine upravo dr Živković  predstavio javnosti. Obradjivač svega je odeljenje za urbanizam pa je pitanje i da li to odeljenje sada tvrdi da istraživanja dr Živkovića nisu tačna?“upitao je Petković.

Odbornik u Skupštini grada Ljubomir Radović osvrnuo se na dokumentaciju koja se hvali u Infromaciji. „NI slova o tome da grad u proteklih devet meseci nije potrošio ni prebijene pare  na kvalitet vazduha. Jedno priznaje je da ne postoji Katastar zagadjivača.  Rok za to je istekao prošle godine. Studija izvodljivosti za projekat toplifikacije Valjeva , to je prepisano iz tačke 3, Akcionog plana iz 2016. godine.Kašnjenje dakle od tri godine. Aktivnosti za izmeštanje teretnog saobraćaja, opet prepisano iz Akcionog plana iz 2016. Tri godine se opet kasni. Redovno čišćenje i pranje ulica i trotoara . I ovo je prepisano od pre tri godine ,a gard nam nikada nije bilo prljaviji  i neuredniji. Povećanje parkovskih površina , opet prepisano od pre tri godine i to sada kada je dozvoljeno motornim vozilima posle skoro sto godina da udju u park Pećina do Zdravljaka“, rekao je Radović.

Biser medju navodima u Informaciji je kako kaže Radović i rečenica da će orgnizovati novi model rada gradskih službi na način koji bi bio transparentan i gardjanima dostupan. „Ova rečenica stiže od Gradskog veća , organa grada  koji je odavno isključio javnost sa svojih sednica.  Da li to znači da će posle tri godine  , gradonačelnik i Gradska uprava podneti izveštaj  šta su za tri godine sve propustili da urade po usvojenom Planu kvaliteta vazduha?“, upitao je Radović.

Lokalni front navodi da je očito da su jedina instanca nakon nepostupanja po zakonu gradskih organa, nadležni sudski organi.

S.V.  

5 comments on “Lokalni front: Gradonačelnik je odgovoran za nerad

  1. Armirac

    Ko ce za Vas da glasa, kada Vam je Mengele alfa i omega politike. KO VAS PLACA. Zloupotrebljavate muku naroda da unocite svoje licnosti, i vi cete proci kao i Boba. Isti ste kao Pocuta Kaplar Klomber ……

    Reply
  2. Goran Markovic

    Slazem se da je jos jedna obmana gvozdenovica i imam pitanje .Ko je i da li je zbaranio lekarima koji su ussko povezani sa bolestima disajnih organa da daju svoje misljenje i iznesu podatke da li se povecan broj pacijenata u bolnici koji imaju probleme sa respirtatornim traktrom i da li je izjava Nacelnice Hitne Sluzbe jako stura ?Koji rezalog ?Jel opet neka zabrana a moji podatci i saznanja govore da je povecan broj pacijenata pored onih pacijenata koji su dugogodisnji hronicari ! Opet se krije i opet na stetu svih nas gradjana!Sve je lako proverljivo uvidom u dokumentaciju i pisanu i elektronsku sve dostupno i zar zaradi opstanka gvozdenovica treba da i u ovom segmentu zivota u garadu Valjevu imamo ne obavestenost i ne preuzimanje koraka za sprecavanje aerozagadjenja?Gde je novac koji je namenjen za aerozagadjenje?

    Reply
  3. Draga

    Lokalni front zgrabio i zapoceo nesto sto opozicija odavno zeli urusavanje i osporavanje rada lokalne vlasti ,odlicno koriste energiju za unosenje deziformacija i sirenje lazi ,konstruisani procesi i projekti napada na Gradonacelnika. Ispade da samo lokalni front brine o zagadjenju vazduha

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.